A negyedik – Tökmagok Kincsvadászat

Tökmagok – Kincsvadászat: a negyedik megjelent társasjátékom, a Pagony kiadónál pedig a második. Elnyerte a JEM 2020-as Társasjáték Díját hazai fejlesztés kategóriában – ennek örülünk a kiemelt képen. És én azt is számon tartom, hogy bekerült a 15 beválogatott társasjáték közé a Magyar Társasjátékdíj 2021-es szavazásán, bár plecsnit végül nem kapott. Kritikailag tehát a legsikeresebb tervezésem, ami sajnos az eladásokban nem mutatkozik meg.

Az ötlet

Középiskolában játszottuk ősszel az iskolai szünetekben, hogy leesés közben próbáltuk elkapni a faleveleket. Az nyert, aki a legtöbbet gyűjtötte. Tegyük hozzá, hogy a volt osztálytársaim nem erősítettek meg ebben az emlékemben, én viszont biztos vagyok benne, az ötlet mindenesetre innen származik. És a társasjáték első formájában tematikusan is így valósult meg. Azt próbáltam modellezni, hogy csak körülbelül tudjuk kiszámolni a szél hatását a hulló levelekre, így pontos helyezkedéssel is csak az esélyeinket tudjuk növelni. Hogy az eredeti makett milyen szép volt, az az alábbi kép jobb alsó sarkában látható.

Témaváltás

Amikor megmutattam a kiadóban a társasjátékot, akkor nagy volt az öröm. Csodálatos egybeesésként én vittem egy gyerekjáték ötletet, aminek a témája ősz és a levelek, az akkor megjelenés előtt álló Kufli kötet pedig tökéletesen passzolt ehhez. (Azóta persze meg is jelent, ez A kuflik és a szélposta.) Aztán a közös tesztek és a közös gondolkodás rámutatott, hogy a kuflik célcsoportja sokkal fiatalabb annál, hogy játszhassa a mechanikámat, mert az túl nehéz óvodásoknak. Akkor még nagyon erős volt a társasjátékok brandhez kapcsolása a Pagonynál, így keresgélni kellett. Győri Hannának, a szerkesztőmnek pedig beugrott Berg Judit Tökmagok sorozata, onnan is a Tökmagok a korallzátonyon. Mechanikailag ugyanis mindegy, hogy a hulló faleveleket fújja ide-oda a szél, vagy alámerülő kincseket lökdös az áramlat. Így hát lemerültünk.

Fejlesztés

Ez egy kidolgozott, sokszor tesztelt ötlet volt, de a kivitelezése meglepően sok nehézséget okozott. A mechanikán alig kellett csiszolni, de a tábla komoly fejtörő volt. És amikor már azt hittük, hogy kész van, a Pagony közönségét is bevonva a tesztelésbe újabb megoldandó feladatok kerültek elő. Bár a működés nem annyira bonyolult, de elég szöszölős, a táblát pedig informatívra szerettük volna csinálni. Viszont, ha sok a segítő információ, akkor az is nyomasztó lehet. Ezt a balanszot keresgéltük, de elsőre még így is nehezen adja magát a játék. 2-3 parti után már elindulnak az automatizmusok, de addig figyelni kell, hogy mit kell pontosan csinálni a forduló és a kör elején, mi miért és hogyan történik.

Megjelenés

A Tökmagok az első karantén kellős közepén jelent meg. Én is maszkban, kesztyűben vettem át a csomagot a futártól, amit aztán fertőtlenítettünk is. Szóval még nagyon az elején voltunk, be is ragadtunk az indulásnál, és azóta sem robbantott kasszát. Bár eladási számokat nem mondhatok, hátulról a második-harmadik helyen található a megjelenéseim között, miközben szakmailag nagyon jó visszajelzéseket kapott. Ez egy okos játék. Bár szép lett nagyon a kivitel, a téma csak díszítés. Egyszer a Száguldó robotokhoz hasonlították, ami nekem hízelgő – egyik kedvencem, szóval biztosan inspirált-, de azt is tudom, hogy az is rétegjáték. A gyerekjátékoknál különösen fontos, hogy a szülő értse és szeresse, hiszen ő vásárol, jellemzően ő tanul szabályt, ő tanít játékmenetet. A Tökmagok – Kincsvadászat pedig elsőre sem tűnik habkönnyű falatnak. Ez persze szerintem nem baj, de azt is el kell fogadnom, hogy emiatt sokan elállnak a vásárlástól. Személyesen is azt tapasztalom, hogy ha ezt is és még 2-3 másik játékom is tanítom egy-egy bemutatón, hogy hiába tetszik, hiába játszanak velem két kört, végül valamelyik könnyebb mókára esik a választás, talán mert úgy érzik, hogy azt majd ők is tudják otthon menedzselni, nem kell hozzá kibérelni a szerzőt magát.

2020-ban ez volt az első megjelent játékom, és bár nehéz év volt, még kettő követte. Az egyik legsikeresebb és a másik kevéssé sikeres társasom, de ezekről majd később. Most szaladjatok és vegyetek egy Tökmagok – Kincsvadászatot és jelezzétek vissza, hogy ugyan, nem is olyan nehéz.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük