PlayWise – társasjáték-pedagógia angolul

Bár még messze nincs kész, de szeretnék itt egy fontos projektet megmutatni az életemből. Úgy hívjuk, hogy PlayWise. Társasjáték, társasjáték-pedagógia, játszás. Pár hónapja már dolgozunk rajta (másod-, harmad-, negyedállásban), és most talán már van olyan állapotban, hogy lehessen nézegetni, esetleg követni a fejlődését. (És kedvesen drukkolni neki.)

Társasjáték-pedagógia itthon

Az elmúlt években azt gondolom, hogy itthon sikerült láthatóvá válnom. Azon a szűk területen, hogy társasjáték-pedagógia, mindenképpen. Képzések, meghívások, beszélgetések, támogatások bizonyítják ezt számomra. És ez nagyon jól esik.

Több tízezer eladott társasjátékkal a hátam mögött talán azt is mondhatom, hogy játéktervezőként is ismernek. Itt azért nagyobb a bizonytalanság, mert még ma sem evidencia, hogy egy társasjátéknak van szerzője. Előbb van címe, témája, kiadója, sokszor még illusztrátora is, mint szerzője. Ráadásul sokat dolgozom gyerekjáték területen, ott még kevésbé fontos a szerzőség.

Társasjáték külföldön

Talán nem mondok meglepőt azzal, hogy az ember azért ír, azért tervez játékokat, hogy azok minél több helyre eljussanak. Nem állítom, hogy itthon mindent kimaxoltam, de értem talán a folyamatokat, dolgozom az ügyön. Nemzetközi szinten viszont nem értem még el semmit. Az eddigi taktikám az sült galamb szájamba repülésének várása volt. Így is eljutott néhány játékom külföldi kiadókhoz, sőt, jelenleg is van valamiféle érdeklődés/tárgyalás az egyik könyvünk kapcsán, de egyelőre nincs semmi kézzelfogható.

Éppen ezért örültem, hogy egy régi barátom megkeresett azzal, hogy csinálhatnánk együtt egy weboldalt, aminek az építéséhez ő elég jól ért. Valami társasjátékost. Nekem pedig millió ötletem van, tucatnyi meglévő – szerintem jó – magyar szövegem, fordításban (és kutatásban) meg segít a ChatGPT. Így született meg a PlayWise. Társasjáték-pedagógia szövegekből már sok le lett fordítva és fel is került, de eszközök nélküli vagy kevés eszközös játékok kapcsán is sokat írtunk már. A témák hegyekben állnak és várnak, hogy feldolgozzuk őket.

Hamarosan felkerülnek majd print and play játékok is, letölthető anyagok, szeretnénk majd közösséget is építeni, szóval tényleg nagyon, de nagyon messze van még, hogy késznek tekintsük – ahonnan még mindig rengeteg további meló lesz a működtetés -, de nagyon messzire kiléptem a komfortzónámból, ami nekem nagyon nem egyszerű. Így viszont már kevésbé valószerűtlen vágy, hogy észrevegyék külföldön is a munkáimat és gondolataimat, hátha.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük