A második – Kiwi

Ez a megjelenés egy kicsit rendhagyó, de ettől még ugyanolyan kedves számomra. 2017 volt az igazi áttörés, ekkor tudatosult bennem, hogy társasjátékok tervezésével fogok foglalkozni. Megjelent már az Űrcsempészek, részt vettem a Szitu fejlesztésében, de ekkor kerültem kapcsolatba a Pagonnyal is. Érmegyűjtemény címmel volt egy kész játékötletem is, kiadói válaszra vártam. De közben megláttam egy kivit gurulgatni a metró padlóján és ebből született meg a Kiwi társasjáték.

Az kezdett el érdekelni, hogy a metró fékezése, újraindulása és a kanyarok következtében vajon hol lesz a kivi a végállomáson. Hamar kiderült, hogy ebből lehet játékot csinálni. Nagyjából akkor, amikor leszálltam a metróról.

Fejlesztés

Az alap volt, hogy egy pályán gurulgat ide-oda, például úgy, hogy iránykártyákat rakunk le. Ebből hamar megvolt az is, hogy csak fejben követjük a kivi útját, miközben kártyákat rakosgatunk. Itt ugye erősen érezni az egyik kedvenc játékom, a Száguldó Robotok (Alex Randolph, 1999) hatását. Ebben a formában működik ma is a játék kezdő szintje. A fejlesztés során két elemmel próbáltam izgalmasabbá tenni a játékot. Egyrészt nehezítettem a memória részén: meg kell jegyezni, hogy milyen kártyákat játszottunk már ki a körben, mert azok újra nem fejtenek ki hatást. Végül pedig egy csapda is került a játékba, aminek több funkciója is van. A kör elején, a saját kártyáinkat látva, tippelünk, hogy melyik területre fog érkezni a végén a kivi. Ez egyrészt célt ad nekünk a kártyák lerakásához, ugyanakkor csapdát is állít, mert egy olyan tevékenységgel foglaljuk le az agyunkat, ami nem különösebben kifizetődő. Ha ugyanis jó volt a tipped az lényegesen kevesebb pont, mint a végén a telitalálat, amit kockáztatsz azzal, hogy tervezgeted a kivi útját és tudatosan irányítod valamerre.

Megjelenés

Végül úgy döntöttem, hogy kipróbálok valamit. Nem mutattam meg kiadónak az ötletet, hanem társadalmi vállalkozás keretében szerettem volna megvalósítani. Az Igazgyöngy Alapítvány tanodáját vezetve arra gondoltam, hogy adjuk ki mi a játékot, a bevételt pedig fordítsuk a működésünkre. Azt találtuk ki, hogy 500 példány legyártásához gyűjtsünk össze 250 előrendelőt, azzal bőven megvan a gyártási költség, így kockázat nélkül vághatunk bele. Írtunk egy bemutatót és vártuk a csodát. A történeti hűség kedvéért meg kell említeni, hogy egy Bog című játékkal ugyanez volt a terv, de ott nem gyűlt össze megfelelő számú rendelés. Szerencsére Jesztl József barátom remek játékötlete végül megjelent, méghozzá a Jól játszani könyvünkben, Gombagubanc címmel.

Szóval összegyűltek az előrendelések, indulhatott a gyártás. Ez teljesen új volt, hiszen sosem vettem részt ennyire a termék megtervezésében, gyártásában. Szerencsére Csernyik Tiborral (tarsaskeszites.hu) nagyon jól tudtunk együtt dolgozni, nem meglepő tehát, hogy azóta több közös társast is összehoztunk. Az is új volt, hogy a grafikus munkáját is közvetlenül én irányítottam, de Papp Ági szerintem zseniálisat alkotott, imádom a Kiwi társasjáték figuráját és az egész megjelenést.

Eladás

A játékot kitalálni egészen egyszerű volt. A gyártás során voltak nehézségek, de például befértünk 2017 karácsonya elé, ami fontos volt. Ezután már csak el kellett adni 500 játékot. És akkor itt szembesültem azzal, amit addig csak sejtettem: eladni a legnehezebb. Hiába egy ismert, sok követővel rendelkező alapítvány. Az, hogy a bevétel egy tanoda működésére megy, és ezt kommunkáljuk is. Vagy az, hogy a játék szerzőjének nem ez az első játéka. De hiába a szép kivitel is. 2021 július 6-án, amikor ezt írom, 499 játék eladásánál tartunk, még van egy példány raktáron. Persze 200-250 játék hamar elment, onnantól pedig minden eladás nyereség volt, de azért tanulságos volt ezzel küzdeni.

Fogadtatás

2017 novemberében a Társasjátékok ünnepén több mint 150 ember próbálta ki, 40 játékot pedig el is adtunk. Ez volt az első jele annak, hogy ez egy szerethető termék lett.

Azóta is többnyire pozitív visszajelzéseket kapunk, még BGG-n is érkeztek szavazatok, a 7-es átlag teljesen reális. Vannak ötletek a folytatásra is, de ezek még nem nyilvánosak. Mindenesetre most egy ideig nem lesz beszerezhető, de bízunk abban, hogy ez nem marad így.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük